In Uncategorized

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners.

 

Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent, zo blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten.

Meer kosten
Afvalverwerkers betalen afvalstoffenbelasting voor al het afval dat wordt verbrand of gestort en rekenen dat door aan gemeenten. Het rijk verhoogt die afvalstoffenbelasting in 2019 met 139 procent. Gemeenten maken daardoor 3,5 tot 4,0 procent meer kosten.

Huishoudens in een huurwoning betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Zij betalen in 2019 gemiddeld 18 euro meer. Zonder de stijging van de afvalstoffenbelasting van het rijk was dat 7 á 8 euro lager geweest. Het goedkoopst is Nijmegen (40 euro) en het duurst Zaanstad (571 euro). De lasten stijgen voor huurders het sterkst in Haarlem (18 procent, ofwel 59 euro) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent, 17 euro).

Woningeigenaren
De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen gemiddeld met 29 euro (4,3 procent) tot 702 euro per jaar. Voor woningeigenaren in Den Haag zijn de lasten het laagst (563 euro); in Enschede zijn ze het hoogst (856 euro). Nijmegen verlaagt de lasten voor deze groep het meest (met 2,2 procent ofwel 16 euro). Amsterdam verhoogt ze het sterkst (met 11,3 procent, ofwel 66 euro). Met de afvalstoffenheffing wordt de afvalinzameling en –verwerking bekostigd.

Haarlem duurder
Een meerpersoonshuishouden betaalt gemiddeld 289 euro aan afvalstoffenheffing, 6,1 procent meer dan vorig jaar. Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het rijk zou deze stijging 2,1 tot 2,6 procent kleiner zijn geweest. In Assen daalt de afvalstoffenheffing met 4,6 procent, in Haarlem zijn huishoudens 18,2 procent meer kwijt. Huishoudens in Nijmegen betalen het minst (40 euro) omdat een groot deel van de kosten van afvalinzameling en verwerking wordt betaald uit de ozb. In Haarlem betalen huishoudens het meest (383 euro).

Rioolheffing
Huurders betalen gemiddeld 58 euro voor de rioolheffing, 1,7 procent meer dan in 2018. In 13 grote gemeenten (34 procent) betalen huurders geen rioolheffing. In de gemeenten waar huurders wel rioolheffing betalen varieert het tarief voor zowel één- als meerpersoonshuishoudens van 28 euro in Oss tot 280 euro in Zaanstad.

Eigenaar-bewoners betalen in Zwolle het minst voor de rioolheffing (103 euro), in Zaanstad het meest (280 euro). Gemiddeld betalen zij 169 euro, 2,0 procent meer dan vorig jaar. Zowel de stijging voor huurders als voor eigenaren blijft daarmee onder de verwachte inflatie.

Nijmegen hoogste ozb
Huurders betalen geen ozb aan de gemeente, huiseigenaren wel: in 2019 gemiddeld 244 euro. Dat is 3,7 procent meer dan vorig jaar. De stijging loopt uiteen van een daling met 1,9 procent in Westland tot een stijging met 23 procent in Eindhoven. In Den Haag betalen huishoudens het minst (gemiddeld 131 euro), in Nijmegen het meest (529 euro).

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Not readable? Change text. captcha txt