In Uncategorized

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

De WOZ-waarde wordt ten eerste gebruikt voor het vaststellen van hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je jaarlijks moet betalen. De hoogte van de OZB verschilt per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van je woning (bijvoorbeeld 0,09 procent maal 240.ooo euro (WOZ-waarde) betekent 216 euro OZB).

Daarnaast worden ook andere gemeentelijke belastingen en heffingen aan de hand van de WOZ-waarde vastgesteld, zoals de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Maar niet alleen de gemeente gebruikt de WOZ-waarde voor het vaststellen van het belastingtarief. Ook het water- of hoogheemraadschap gebruikt hem voor het vaststellen van hun belasting.

Een derde instantie die de waarde gebruikt, is de Belastingdienst. Zo wordt het eigenwoningforfait, een percentage van de waarde van je woning dat je moet optellen bij je bruto-inkomen, vastgesteld met behulp van de WOZ-waarde. Het eigenwoningforfait daalt de komende jaren overigens voor huizen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 euro en ruim 1 miljoen euro.

Ook bij de erfbelasting kijkt de fiscus naar de WOZ-waarde om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen als een huis erft.

Een andere partij die de WOZ-waarde gebruikt is je hypotheekverstrekker. Zo kun je bij een aantal hypotheekverstrekkers je hypotheek boetevrij aflossen tot aan de WOZ-waarde. Zo voorkom je dat je ‘onder water staat’, dat wil zeggen dat je woningwaarde lager is dan de hypotheeksom. Overbodig te zeggen dat dit ook in het belang is van je bank: je huis is immers het onderpand voor de lening.

Recent Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Not readable? Change text.