Gemeentelijke lasten stijgen

 In Uncategorized

Gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5%

27 maart 2019
Bron: COELO

De gemeentelijke lasten stijgen dit jaar gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent. Hierdoor betalen zowel huishoudens met een eigen woning, als huishoudens met een huurwoning dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer aan lokale lasten.

Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten 2019 die COELO vandaag, 27 maart, presenteert. COELO is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ozb
Gemeenten hebben hun ozb-tarieven gemiddeld met 4,5 procent verlaagd. COELO houdt echter rekening met de waardestijging door de ozb-tariefmutatie te corrigeren voor de waardestijging van woningen (8,7 procent). De gecorrigeerde stijging bedraagt 3,2 procent, wat resulteert in een gemiddelde stijging van de ozb van 8 euro per huiseigenaar.

De grootste stijgingen en dalingen zien we in gemeenten die dit jaar zijn gefuseerd. Dit is te verklaren doordat na de herindeling in de hele nieuwe gemeente dezelfde ozb-tarieven gehanteerd dienen te worden. Fusiepartners die een relatief hoog of laag tarief hadden, krijgen dan te maken met relatief sterke veranderingen.

Afvalstoffenheffing stijgt door afvalstoffenbelasting
Zowel huurders als eigenaar-bewoners betalen een afvalstoffenheffing. Meerpersoonshuishoudens betalen gemiddeld 5,7 procent meer dan vorig jaar. Dat is een veel sterkere stijging dan in voorgaande jaren. Dat komt doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent heeft verhoogd. Deze belasting wordt betaald door afvalverwerkers. Zij rekenen de kosten door aan gemeenten.

Hondenbelasting uit de gratie
Een opvallende trend is dat ongeveer 30 gemeenten de hondenbelasting hebben afgeschaft, deze belasting wordt nu nog maar in circa 200 gemeenten geheven.

Meer informatie

Atlas van de lokale lasten 2019

Overzicht lokale lasten per gemeente

Persbericht Coelo inzake Atlas, 27 maart 2019
Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Not readable? Change text. captcha txt