In Uncategorized

Minister beantwoordt Kamervragen over de invloed van een onderhoudsreserve van een VVE op de WOZ-waarde van een appartement
29 mei 2019
Bron: Rijksoverheid.nl

Minister Ollongren heeft vragen beantwoord van de Kamerleden Lodders en Koerhuis (beiden VVD) over het bericht `Verplicht sparen voor onderhoud .
De minister geeft aan dat gemeenten bij de uitvoering van de waardebepaling voor de Wet WOZ rekening moeten houden met het aandachtspunt “reserve van de vereniging van eigenaren”.
De prijs die op de markt wordt betaald voor een appartementsrecht omvat mede het aandeel in het reservefonds van de VvE dat wordt overgenomen. De prijs die op de markt wordt betaald voor een appartementsrecht, is doorgaans een goede benadering van de marktwaarde van het appartement. In principe zal de omvang van het reservefonds van een VvE namelijk niet leiden tot een verkoopprijs die ligt boven de marktwaarde. Indien echter sprake is van een bovenmatig gevuld reservefonds bij de VvE kan dat de vraagprijs en daarmee de verkoopprijs opstuwen, en is de prijs die wordt betaald dus niet per definitie een goede benadering van de marktwaarde van het appartement. Elke gemeente zal in die situatie met een dergelijk verschil rekening moeten houden. Daarom heeft de Waarderingskamer gemeenten ook opgedragen om bij de marktanalyse van verkoopprijzen van appartementsrechten te beoordelen of sprake is van een reguliere reserve of een bovenmatige reserve. Ingeval van een bovenmatige reserve bij de VvE, kan een gemeente vervolgens, afhankelijk van de specifieke context, de verkoopprijs naar beneden bijstellen voor de schatting van de marktwaarde van het appartement.
Beantwoording Kamervragen 20 mei 2019, kenmerk 2019-0000229431

Recent Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Not readable? Change text. captcha txt