In Uncategorized

Veel woningbezitters zullen de komende weken met stomme verbazing kennisnemen van hun nieuwe WOZ-waarde. Een Amsterdamse tussenwoning kan opeens 20% duurder in de boeken staan en hoekwoningen in Zuid-Limburg kunnen wel een tiende in waarde stijgen.

„Je kunt ervan schrikken, je kunt er ook blij van worden. Zo van: hoi, mijn huis is meer waard geworden!” zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.
Let wel: in de brieven met de beschikking Waardering Onroerende Zaken (WOZ) staat de getaxeerde waarde per 1 januari 2017. Het gaat om de waardeverandering in 2016. In dat jaar stegen de huizenprijzen volgens makelaarsclub NVM gemiddeld met 7,6%. De gemeentelijke taxateurs gebruiken tal van informatiebronnen: beelden van de gevel op Google, cijfers van het kadaster, verkoopprijzen van naburige huizen.

Meevaller voor gemeentekas

De forse stijging van de WOZ-waarden lijkt een meevaller voor de gemeentekas. De Onroerendezaakbelasting (Ozb), de gemeentelijke melkkoe, wordt immers berekend als percentage van de WOZ-waarde. Huiseigenaren hoeven volgens André de la Porte echter niet te vrezen dat de Ozb ook omhoog schiet. „De gemeente verlaagt meestal het Ozb-tarief als de huizenprijzen stijgen. De meeste gemeenten willen gewoon jaarlijks een bepaald bedrag binnenhalen. Daarom zeggen wij: kijk onderaan de streep welk bedrag erop staat. Vaak is het maar een paar euro’s hoger.”

André de la Porte stelt dat je ook kan profiteren van een hogere WOZ-waarde. „Veel banken rekenen een risico-opslag op de hypotheekrente als de hypotheek hoog is ten opzichte van de woningwaarde. Als je huis meer waard wordt, kan die risico-opslag eraf. Zo kan je ook heel blij worden. Je betaalt een paar euro meer aan de gemeente, maar honderden euro’s minder aan de hypotheek.”

Eigenwoningforfait

Mogelijk moet wel meer afgetikt worden bij de fiscus, want de WOZ-waarde werkt door in het eigenwoningforfait. Ook de erfbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde. Dan kan het lonen om bezwaar te maken tegen de vastgestelde waarde. „Als iemand is doodgegaan, wil je een lagere WOZ hebben. Dat kan ook na het overlijden”,

Bezwaar maken

De meeste speciale WOZ-bureaus werken op basis van no cure, no pay. Bij succes betaal je een percentage van de winst. André de la Porte zegt dat woningbezitters ook prima zelf bezwaar kunnen maken. Dat kan binnen zes weken na dagtekening van de beschikking.

Gronden voor een verlaging van de WOZ-waarde zijn bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of de nabijheid van een kruispunt, kinderspeelplaats of spoorweg. „Alle argumenten die je kunt bedenken, kunnen van toepassing zijn. Dat is ook een reden waarom zoveel woningbezitters in bezwaar gaan”, zegt Frank Adema van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Not readable? Change text. captcha txt